Samsung rooten = Samsung jailbreaken

Waarom zou je je Samsung rooten? Je hebt net een nieuwe Samsung Galaxy smartphone of tablet gekocht en je wilt er de nieuwste software op zetten. Helaas is dit soms standaard niet mogelijk en zul je je Samsung moeten jailbreaken. Na het rooten kun je sommige apps die je normaal niet kunt installeren nu wel gebruiken op je Galaxy telefoon of tablet.

Rooten is echter niet zonder risico's. Deze worden verderop besproken.

Wat is rooten? - Wat is een jailbreak?

Jailbreak, het klinkt eng. Jailbreak betekent letterlijk 'gevangenis uitbraak', in het geval van een Samsung jailbreaken gaat het erom dat de telefoon vrijgegeven wordt voor toegang tot de 'root' van het systeem. Het jailbreaken van een Android smartphone (bijvoorbeeld Galaxy S3 telefoons en vrijwel iedere andere telefoon en tablet van Samsung) wordt daarom 'rooten' genoemd. Jailbreaken wordt bij Android devices dus rooten genoemd.

Het rooten van je android apparaat geeft applicaties dus toegang tot de 'root' van het apparaat. De root is zeg maar het administratoraccount en kan alles aanpassen binnen de telefoon. Hierdoor is het mogelijk bewerkingen door te voeren die Samsung normaal probeert te voorkomen. Met een jailbreak (of het rooten van je Samsung) zorg je er dus voor dat je toegang krijgt tot alle functionaliteiten van de telefoon of tablet, ook de functies die normaal niet bereikbaar zijn. Nu je applicaties toch toegang geeft tot de root van de telefoon of tablet kunnen deze apps bijvoorbeeld de standaard interface aanpassen en andere aanpassingen doorvoeren die normaal niet toegestaan zijn. Er komen door het rooten dus allemaal nieuwe functies beschikbaar. Daarnaast kun je applicaties installeren die normaal niet mogelijk zijn en bepaalde apps verwijderen die normaal van Samsung niet verwijderd mogen worden.

Rooten is ook niet hetzelfde als unlocken. Bij unlocken zorg je ervoor dat je telefoon met iedere provider bruikbaar is. Alles over unlocken lees je op de homepage.

Hoe root je je Samsung?

De grote vraag is nu natuurlijk: maar hoe root je je Samsung tablet of smartphone? Voor het uitvoeren van een jailbreak heb je niet zo heel veel nodig. Uiteraard heb je je Samsung tablet of smartphone nodig, daarnaast is alleen de software vereist die speciaal gemaakt is om je Galaxy tab of smartphone te rooten. Voor het rooten van de Samsung hoef je vervolgens alleen de speciale software te installeren op het apparaat dat je wilt jailbreaken. Deze zorgt er vervolgens voor dat je Galaxy geroot wordt en je dus voortaan alle vrijheid hebt in het aanpassen van de telefoon of tablet.

Voordelen rooten

Het rooten van je Samsung Galaxy tablet of smartphone heeft uiteraard voordelen. Het rooten zorgt ervoor dat je voortaan alle vrijheid hebt in het aanpassen van je apparaat. Normaal wordt een Galaxy Tab of Galaxy smartphone voorzien van een standaard Samsung interface. Deze is niet veranderbaar. Door de jailbreak is het echter wel mogelijk de standaard interface aan te passen.

Daarnaast krijg je na het rooten van je Galaxy tab of het rooten van je Galaxy S telefoon ook meer mogelijkheden tot je beschikking. Het kan dus zo zijn dat na het rooten verschillende nieuwe applicaties geschikt zijn voor je telefoon die voorheen niet ondersteund werden.

Tot slot kun je door de jailbreak voortaan ook bepaalde standaardaplicaties verwijderen. Zo kun je apps die Samsung standaard mee-installeerd verwijderen, ook al heeft Samsung deze standaard beveiligd tegen verwijderen.

De conclusie is dus dat je werkelijk alle vrijheid krijgt in het aanpassen van je Samsung telefoon of tablet. Er zitten echter ook nadelen aan het rooten verbonden. Deze worden onder het volgende kopje toegelicht.

Risico's rooten

De jailbreak heeft veel voordelen als eerder omschreven. Echter, er kleven ook een aantal grote nadelen aan het rooten. Samsung is uiteraard geen voorstander van het rooten van je telefoon. Daarom laat Samsung de garantie vervallen op het moment dat je je telefoon of tablet jailbreakt. De verdere ondersteuning en reparaties zullen niet meer onder de garantie vallen omdat je de gebruiksvoorwaarden geschonden hebt.

Naast dat rooten door Samsung verboden wordt, is het rooten van je telefoon ook een risico als je niet goed weet waarmee je bezig bent. Je krijgt door het rooten toegang tot de 'root' van het toestel. Hierdoor kun je alle belangrijke instellingen aanpassen die nodig zijn om het toestel te laten functioneren. Dit betekend dat je ook aanpassingen kunt doen waardoor je telefoon of tablet niet meer zal werken. Weet je dus niet goed waarmee je bezig bent, dan is het rooten van je Samsung apparaat niet aan te raden!

Welke Samsungs kun je rooten?

Het rooten is het toegang krijgen van de root van het Android besturingssysteem. Dit betekent dat je Samsung dus Android als besturingssysteem moet hebben om hem te kunnen rooten.

Alle Samsung apparaten uit de Galaxy serie hebben Android als OS en kunnen dus geroot worden. Je Samsung Galaxy S 3, je Galaxy Tab, je Galaxy Ace, alle Galaxy apparaten zijn te rooten. Je Galaxy rooten is echter wel per Galaxy verschillend. Per device heb je namelijk andere software nodig. Een Galaxy S3 rooten zal dus andere software behoeven dan wanneer je je Galaxy tab rooten gaat. Ben je van plan je Galaxy te rooten? Zoek dan dus eerst goed naar de geschikte rootsoftware.