Je wilt simlockvrije telefoon kopen? Tegenwoordig zijn losse toestellen (telefoon zonder abonnement) steeds vaker simlockvrij en dus bruikbaar via elk netwerk en met elke telecomprovider. Dit heeft als grote voordeel dat jij als klant extra flexibel bent. Je koopt een losse telefoon en betaalt deze in één keer. Vervolgens kun je een simkaart van iedere provider gebruiken.

Populairste simlockvrije smartphones van Samsung

Voordelen simlockvrij toestel

Het kopen van een simlockvrije telefoon heeft een aantal grote voordelen:

Vrijheid keuze abonnement

Een toestel kopen zonder simlock heeft als grote voordeel dat je flexibel bent in het kiezen van de voordeligste provider. Elke simkaart werkt in de telefoon, je bent dus vrij in het kiezen van de provider die voor jou het voordeligst is.

Toestel is direct van jou

Anders dan bij een abonnement is een los toestel dat je direct betaalt vanaf dat moment van jou. Je hoeft geen aflossing of maandelijkse kosten meer te betalen voor je telefoon. Een abonnement is uiteraard niet inbegrepen, om te kunnen bellen en internetten zal dus nog wel een abonnement moeten worden afgesloten.

Geen BKR registratie wegens toestel-lening

Sinds 2017 zijn er veranderingen doorgevoerd. Telecom-abonnementen waarbij een toestel “gratis” inbegrepen is welke door middel van een maandelijks bedrag afgelost wordt, worden voortaan als lening gezien. Hierbij gaat het er wel om dat de totale kosten voor de toestel-lening boven een bepaald bedrag uitkomen. Wanneer dit het geval is, zal de lening (net als alle andere types leningen) geregistreerd worden bij BKR. Dit heeft gevolgen, bijvoorbeeld bij het afsluiten van een hypotheek.

Door een los toestel zonder abonnement aan te schaffen ontloop je deze BKR notering. Je koopt je telefoon immers en hebt dus geen lening. Uiteraard zullen aan een eventueel telecomabonnement nog wel maandelijkse kosten verbonden zijn, maar dit wordt niet als lening gezien en levert dus geen notering op.