Is mijn telefoon simlockvrij?

Hoe zie je of je telefoon simlockvrij is?

Is mijn telefoon voorzien van simlock?

simkaart

Of je telefoon voorzien is van een simlock is niet direct te zien. Een simlock is een softwarematige blokkering die ervoor zorgt dat de telefoon met slechts één provider werkt. Het voordeel hiervan is voor de providers dat je gebonden bent aan de provider. Nadeel voor jou is dat je niet zomaal over kunt stappen naar een andere telecomaanbieder.
Een klein voorbeeld: Is de telefoon geblokkeerd voor Vodafone simkaarten, dan werkt deze uitsluitend met Vodafone simkaarten. Een simkaart van T-mobile zal dus niet werken in de telefoon.

Hoe zie je of je telefoon simlockvrij is of niet?

Of je telefoon voorzien is van simlock kun je van buitenaf niet zien. Het betreft een softwarematige blokkering. De enige manier om te achterhalen of je telefoon wel of geen simlock heeft is door het uit te proberen. Dit gaat als volgt (en werkt voor ieder merk mobiele telefoon op een soortgelijke manier):

  1. Zet je toestel uit. Voordat je een simkaart in de telefoon stopt is het aan te raden het toestel uit te schakelen om problemen te voorkomen. Sommige telefoons kunnen problemen vertonen wanneer de simkaart ineens verwijderd wordt.
  2. Nu de telefoon uitgeschakeld is kun je de huidige simkaart verwijderen. Deze bevindt zich in de meeste gevallen achter het achterklepje van de telefoon (waar ook de batterij zich bevindt). Bij veel moderne smartphones wordt de simkaart met een speciaal hulpstukje in de telefoon geschoven. Weet je niet zeker hoe de simkaart bij jou telefoon verwijderd wordt? Raadpleeg dan de handleiding van je toestel.
  3. Nu de simkaart verwijderd is voeg je een simkaart van een andere provider in. Is de zojuist verwijderde simkaart van Vodafone? Vervang deze voor een exemplaar van T-mobile of KPN bijvoorbeeld. Mocht je zelf niet een tweede simkaart van een andere provider hebben, vraag dan een familielid, kennis of vriend of je even zijn simkaart mag gebruiken.
  4. Nu de andere simkaart in de telefoon gestopt is moet het toestel opgestart worden. Zet hem aan. Nu zijn er twee opties:
    1. Simlockvrij: De telefoon start op en vraagt om de pincode van de simkaart. Na invoer van de pincode werkt het toestel naar behoren en kan je ermee bellen.: Je telefoon is simlockvrij.
    2. Niet simlockvrij: De telefoon geeft aan dat er een blokkering is geconstateerd die opgeheven wordt met een unlock-code of deblokkeringscode. Je telefoon zal dus eerst simlockvrij gemaakt moeten worden aangezien hij op het moment voorzien is van simlock.

Waarschuwing:

Verwar de pincode niet met de unlockcode. Dit zijn twee verschillende codes. De pincode is een beveiliging op de simkaart die voorkomt dat de simkaart door iedereen zomaar gebruikt kan worden. Een pincode bestaat meestal standaard uit 4 tekens. Een unlockcode heft een simlock op en bestaat doorgaans uit een hele reeks getallen. Met een unlockcode maak je je telefoon simlockvrij.