Unlocken of simlock verwijderen toegestaan?

Is het verwijderen van een simlock (simlockvrij maken van mijn smartphone) legaal?

Is unlocken verboden?

simkaart

Je hebt een smartphone gekocht, maar deze is voorzien van simlock. Stel dat je de telefoon nu wilt verkopen, dan zorgt de simlock ervoor dat het toestel vele malen minder interessant is voor kopers. De telefoon is immers uitsluitend met één netwerk bruikbaar. Het simlock-vrij maken van de smartphone kan dan een goede optie zijn. Maar is het verwijderen van de simlock legaal? Mag je de simlock zomaar verwijderen? Of is dit verboden? Op deze pagina lees je of unlocken toegestaan is.

Waarom simlockvrij maken?

Na het simlockvrij maken van de smartphone is de telefoon voortaan met ieder netwerk bruikbaar. Voor de providers is een simlockvrij toestel dus veel minder wenselijk. Immers, wanneer je een telefoon koopt bij Vodafone met een Vodafone simlock, is Vodafone ervan verzekerd dat de gebruiker van het toestel klant van Vodafone is. Het toestel is immers uitsluitend te gebruiken met een Vodafone simkaart. Een simkaart van bijvoorbeeld T-mobile of KPN zal dus niet werken met de telefoon. Voor de providers is het dus zeer wenselijk dat de simlock niet verwijderd wordt.

Je rechten

Providers zijn echter verplicht een jaar na aanschaf van het toestel gratis een unlockcode te verschaffen. Voor die tijd mogen de telecomproviders dus kosten in rekening brengen voor een unlockcode.

Vaak wordt gedacht dat je je telefoon dus niet simlockvrij kunt laten maken voordat het jaar om is. Echter, het simlockvrij maken van je smartphone is niet verboden en dus volledig legaal. Mocht je dus zelf een unlockcode kunnen regelen (vele aanbieders verstrekken tegen kleine vergoeding unlockcodes aan), dan is dit dus geen overtreding en is het unlocken dus niet illegaal. Het toestel is immers van jou, jij hebt ervoor betaalt en jij bent dus ook degene die beslist wat je met je telefoon doet. Het verwijderen van de simlock valt hieronder en is dus zeker toesgestaan.

Simlockvrij maken is dus toegestaan?

Jazeker, het simlockvrij maken van je telefoon is toegestaan. Na aanschaf is het toestel jou eigen eigendom, je mag dus zelf beslissen wat je ermee doet. Simlockvrij maken hoort daarbij en is dus niet verboden. In de periode dat je provider dus nog geen unlockcode verschaft mag je zelf je telefoon simlockvrij maken, al vertellen sommige providers je anders.

Unlocken is legaal

Al zullen telecomproviders je vaak andere dingen laten geloven, het unlocken van je mobiele telefoon is wettelijk legaal en dus gewoon toegestaan. De wet vertelt dat je toestel van jou is zodra je het koopt, jou eigendom. Je mag ermee doen wat je wilt en hem dus ook simlockvrij maken. Hier is niets illegaal aan.