Wat is een IMEI nummer?

Een IMEI code is een code waarmee mobiele telefoons geidentificeerd kunnen worden. IMEI staat voor 'International Mobile Equipment Identity', vrij vertaald het internationale mobiele device identiteitsnummer. Het IMEI nummer is een code van 15 getallen die voor iedere mobiele telefoon uniek is. Deze code is als het ware 'het DNA van de mobiele telefoon', het unieke nummer dat de telefoon kan identificeren. De IMEI code behoort toe aan een mobiele telefoon en kan niet gveranderd worden.

Waarvoor wordt de IMEI code gebruikt?

Iedere mobiele telefoon, onfhankelijk van merk en model, heeft een IMEI nummer. Deze IMEI code wordt door providers gebruikt om een toestel te kunnen identificeren. Aangezien de IMEI code voor iedere telefoon anders is, is deze unieke code dus als het ware 'het DNA van de telefoon', aan de hand van het IMEI nummer wordt vastgesteld om welke telefoon het gaat.

Diefstal

Providers kunnen in geval van diefstal met behulp van de IMEI code het toestel blokkeren. De IMEI code geeft de provider de mogelijkheid het juiste toestel te selecteren en de diensten voor dat toestel te blokkeren. Op die manier wordt het toestel onbruikbaar.

Unlocken

Wil je je telefoon unlocken? Bij het unlocken wordt de telefoon simlock-vrij gemaakt zodat deze voortaan bruikbaar is met ieder willekeurig telefoonnetwerk. Om de telefoon te kunnen unlocken heeft de provider de IMEI code nodig. Met de IMEI code kan vervolgens een geschikte unlockcode of methode worden geselecteerd.

Hoe vind ik de IMEI code van mijn Samsung?

Iedere telefoon en smartphone heeft een IMEI nummer, dus ook jouw Samsung. Om de IMEI code van je Samsung te kunnen vinden kun je op verschillende manieren te werk gaan:

  1. Binnenkant telefoon: Bij de meeste Samsung telefoons staat de IMEI code aan de binnenkant van het toestel op de plek waar de batterij in het toestel geplaatst dient te worden. Is de IMEIcode niet direct zichtbaar, verwijder dan de batterij indien mogelijk. Heb je geen toestel dat geopend kan worden? Dan kunnen de volgende opties geschikt zijn om de IMEI code te achterhalen:
  2. In verkooppakket: Veel providers zetten het IMEI nummer van de Samsung op de doos of als sticker in de aankoopverpakking van de telefoon. Bekijk de aankoopdoos nog eens goed als je op zoek bent naar je Samsung IMEI code.
  3. *#06#: Mocht je de IMEI code niet gevonden hebben, dan beidt deze optie waarschijnlijk de oplossing. Iedere Samsung, of het nou een Galaxy S is of een Samsung Star, heeft de optie om de IMEI te achterhalen door middel van een toetsencombinatie. Ga hiervoor naar de applicatie waarmee je normaal een telefoongesprek begint en toets in plaats van een telefoonnummer de volgende code in: *#06#. Deze *#06# zorgt er vervolgens voor dat de telefoon de IMEI code weergeeft in het display.

Moet ik voorzichtig zijn met het verstrekken van mijn IMEI nummer?

Enige voorzichtigheid met het verstrekken van het IMEI nummer van je telefoon is aan te raden. Met het IMEI nummer is de telefoon namelijk te identificeren en kunnen provider en eventueel politie zien om welke telefoon het gaat. Voor unlockdoeleinden is het echter, mits de aanbieder betrouwbaar is, geen probleem je IMEI nummer te verstrekken voor het genereren van een unlock-code.