Wat is een puk code?

De puk code is een 8-cijferige code die ingevoerd dient te worden wanneer je de pincode van je telefoon drie keer fout hebt ingevoerd. Bij het 3 keer foutief ingeven van de pincode wordt de simkaart geblokkeerd. Deze is vervolgens alleen te ontgrendelen door de puk code in te geven. Deze kan daarom gezien worden als ‘reserve pincode’.

De puk code wordt geleverd met de simkaart van je toestel. Bij aanschaf ontvang je de standaard pincode en de daarbij behorende puk code. Bewaar beiden goed!

De puk-code heeft niets te maken met je telefoon, maar is gebonden aan de simkaart. Wanneer je een andere simkaart in de telefoon stopt hoort daar een andere pincode en ook een andere puk code bij.

Wanneer heb je de puk code nodig?

De puk code is uitsluitend bedoeld om een geblokkeerde simkaart te deblokkeren. De simkaart wordt geblokkeerd wanneer de pincode driemaal fout ingevoerd is. Het toestel zal vervolgens aangeven dat de pincode driemaal fout was en dat de simkaart vergrendeld is. Het toestel zal vragen om de puk code om zo de simkaart te unlocken.

Puk code kwijt?

Ben je de puk code van je simkaart kwijt of vergeten? Wanneer de simkaart geblokkeerd is dit 8-cijferige nummer toch echt benodigd om de blokkering op te heffen. Een nieuwe puk code is gelukkig vaak zelf te verkrijgen.

Puk code opvragen

Een verloren puk code is in veel gevallen via de apps van verschillende Nederlandse telecomproviders gemakkelijk op te vragen. Wanneer de simkaart echter geblokkeerd is, kan het lastig zijn de apps op de smartphone te benaderen. Daarom kan de klant in de meeste gevallen via de website van de telecomprovider zelf de puk code die bij de simkaart behoort aanvragen.

Het opvragen van de puk code is gratis. Er zijn dus geen kosten verbonden. Na de aanvraag wordt de puk code vaak via de mail of post toegestuurd.

Puk code werkt niet, wat nu?

Wanneer het met de puk code niet lukt de simkaart te deblokkeren zijn er een aantal zaken die gecontroleerd dienen te worden. Probeer niet te vaak een foutieve code in te voeren. Bij te vaak proberen kan de simkaart definitief onbruikbaar worden en zal een nieuwe simkaart aangevraagd moeten worden. Hier zijn vaak wel kosten aan verbonden.

  1. Controleer of de code toebehoort tot de simkaart. Iedere simkaart heeft een eigen code die niet bruikbaar is om andere simkaarten te ontgrendelen.

  2. Controleer of de puk code juist is ingetypt op de telefoon. De puk code bestaat uit 8 cijfers.

  3. Werkt de code niet? Informeer dan bij de provider van de simkaart en vraag naar een nieuwe code.